Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Avskrivningar 2006-03-08 15:40
Tjenare gott folk
Micke här med en fråga gällande avskrivningar. Jag har kört UNIBAS i några år och helt enkelt struntat att göra några avskrivningar av inventarier men till detta bokslutet så måste jag helt enkelt ta tag i detta.

Hur gör ni andra? Har ett separat dokument med alla inventarier, finns det några UNIBAS tips gällande detta?

En glad UNIBAS användare
/MIcke
 Skrivet av:  mikael Körner IP: 83.249.61.215



Svar: Avskrivningar 2006-03-09 13:59
Det Du skriver betyder att Du betalat för mycket skatt och att Dina inventarier inte alls är värda så mycket som bokföringen visar.

Rent allmänt kan väl sägas att UNI_BAS är ett underbart bokföringsprogram som låter vem som helst klara sin bokföring själv. Men, INGEN småföretagare oavsett om man använder UNI_BAS, SPCS eller vilket program man än använder, skall sköta sin bokföring mer än till 99%. Man ska alltid ta till någon form av experthjälp när det kommer till bokslut och deklaration. Även om det kostar en slant att få hjälp med den sista biten av bokföringen, så betalar detta sig i längden.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 81.235.248.7



Svar: Avskrivningar 2006-03-10 16:43
Hoppsan!

Avskrivningar speglar prylarnas värdeminskning och det är ju en reell förlust för företaget. Förlusten reducerar vinsten och då företaget därmed gått lite sämre, så blir din inkomst reducerad => skatten blir lite lägre.

Har du riktigt stökigt, kan det visa sig att värdeminskningen i realiteten reducerat företagets vins så pass mycket att du egentligen har drivit ett förlustbolag!!!

I deklarationen har du förmodligen tagit upp inventarievärdet och det kan avskrivas på 2 olika sätt.

Dels en generell avskrivning på valfritt 0-25%, dels en styrd avskrivning där avskrivningstakten bestäms av vilken sorts prylar som det rör sig om. Den senare metoden ger ett mer korrekt resultat men det kräver att inventarierna förts upp i en tabell med inköpsår, inköpsvärde och avskrivningstid.

För små ensamföretagare är den generella avskrivningen smidigast, men prylarna blir aldrig helt avskrivna och det kan bli lite bryderier om/när en inventarie sälje eller tas ut för privat bruk. En reell värdesättning av inventarien måste då göras. Den här avskrivningsmetoden tillåts inte under vissa förutsättningar. Vilka förutsättningarna är, finns noterat i deklarationsanvisningarna. Jag har tyvärr inte regelverket i minnet...

/Lars B
/Nöjd UniBas-användare
 Skrivet av:  Lars Bergström IP: 213.199.103.100




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
7 + 10 =