Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

leverantörer 2006-01-15 20:43
Hej
Jo jag undrar är det nödvändigt att först registrera att man mottagit en faktura och sedan registrera igen när den betalas.Är det inte lättare att registrera fakturan när den betalas? Det blir ju ett verifikat för varje händelse.
/Linda
 Skrivet av:  linda IP: 194.18.97.138



Svar: leverantörer 2006-01-16 11:31
Jag har frågat ungefär samma sak tidigare i detta forum. Se "Leverantörsfakturor" så får du svar på din fråga.

Hälsn. Håkan
 Skrivet av:  Håkan IP: 83.248.230.21



Svar: leverantörer 2006-01-16 11:37
Att registrera en leverantörsfaktura i UNI_BAS går ju oerhört smidigt. I princip klickar man på leverantören, anger fakturanummer och belopp därefter klickar man bara på spara. Oavsett om man bokför enligt Fakturametoden eller kontantmetoden, kommer man aldrig ifrån detta moment.

Om man bokför enligt fakturametoden är det ju självklart att man på detta sätt registrerar fakturan vid ankomst. Och att man därefter registrerar betalningen när fakturan betalas.

Om man å andra sidan bokför enligt kontantmetoden. då är det ju så att själva kontantmetodens idé är att bokföring sker först vid betalning av fakturan. Följer man den idén då har man helt enkelt ingen "reskontra". Reskontra är ju en förteckning över alla fakturor (obetalda och betalda). Utan reskontra kan inte systemet hålla reda på betalningsdagar - man tappar bevakningen av fakturor.
Skulle man vid kontantmetoden välja att bara registrera betalningen, då räcker det inte med ovanstående enkla registrering, man måste dessutom vid det tillfället registrera betalningskonto. Vid eventuella delbetalningar blir det ytterligare svårigheter.
Vi har därför valt att ha samma arbetssätt oavsett om man bokför enliget kontantmetoden eller om man bokför enligt fakturametoden. Registrera fakturan när den kommer enligt ovan enkla sätt. Den hamnar då i reskontran men bokförs inte i bokföringen. Vid betalning - klicka på leverantören och välj betalningskonto. Fakturan bokförs då i bokföringen. Gör man på detta sätt, får man på köpet en fungerande reskontra och kan närsomhelst se t.ex vilka fakturor som förfaller idag.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 81.235.248.7




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
7 + 1 =