Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Hur slippa kassaregister 2010-01-05 01:17
Samma fråga som Margareta ställt, längre ner i tråden
Någon som vet vad som gäller här?
 Skrivet av:  Ulf IP: 79.138.0.112



Svar: Hur slippa kassaregister 2010-01-05 01:58
Kan man slippa kassaregister så är det ju en avsevärd ekonomisk lättnad för företaget. Vad jag hört kommer de nya kassaregistren att ligga på runt 50 tkr och det är pengar man kan ha roligare för.

Jag gissar att som vanligt kan det vara olika praxis i olika skattelän och du bör nog efterhöra med ditt skattekontor vad som erfordras i ditt fall.
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.172.196



Svar: Hur slippa kassaregister 2010-01-05 09:56
Om man använder kontantfaktura så slipper man hela problematiken....
kontantfakturan skall vara spårbar till en specifik köpare, d.v.s. innehålla namn och adress eller personnummer på köparen.
Så här skriver skatteverket på sin hemsida:

- - - - - -

"Fakturerad försäljning och s.k. kontantfaktura

Kassaregisterlagen innebär att fakturerad försäljning inte behöver registreras i ett kassaregister.

När ett företag ställer ut en faktura innebär det normalt att betalning sker vid ett senare tillfälle än försäljningstillfället. För att räknas som "fakturerad försäljning" krävs att fakturan uppfyller bokföringslagens krav på verifikationer (5 kap. 7 §). För att uppfylla de kraven måste fakturan innehålla uppgift om när den har sammanställts, när affärshändelsen har inträffat, vad denna avser, vilket belopp den gäller och vilken motpart den berör.

Om ett företag upprättar en faktura och samtidigt tar kontant betalt vid försäljningstillfället brukar denna benämnas "kontantfaktura". För att betalning av kontantfakturor inte ska anses som kontant betalning och därmed registreras i ett kassaregister måste följande förutsättningar vara uppfyllda:

Kontantfakturan uppfyller bokföringslagens krav på en verifikation. Vilka krav det är har beskrivits ovan. Man bör särskilt notera att det innebär att motparten ska vara identifierbar, dvs. namn och adress ska anges på fakturan.

Kontantfakturan bokförs enligt reglerna för bokföring av fakturor. Övergripande innebär det att god redovisningssed ska iakttas. Varje faktura utgör en verifikation som ska bevaras i ursprungligt skick enligt bokföringslagens regler.

I bokföringslagens mening är betalningen av kontantfakturan en sådan kontant betalning som ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Verifikationen för försäljningen och betalningen är kontantfakturan som därför måste bevaras i bokföringen."

- - - - - -

/ Lars Bergström
 Skrivet av:  Lars Bergström IP: 217.211.242.96



Svar: Hur slippa kassaregister 2010-01-05 19:14
Snyggt Lars,
Själv har jag sällan tålamod att gå in på deras hemsida, men det bör ju alla göra som jobbar mer aktivt med företag, moms etc.

Faktum är att när vi köper en vara idag på t.ex Coop, så går ditt köp direkt till bokföringen, lagerhållning, m.m. Använder du ditt Medmera-kort kan man få statistik över dina inköp, vilka varor du föredrar etc. Snacka om att ha koll på verksamheten!
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.148.144



Svar: Hur slippa kassaregister 2010-01-08 16:09
Skrev till skatteverket idag och frågade ifall det måste stå kontantfaktura på fakturan eller om det gick lika bra med kvitto? svar: Vilken rubrik kontantfakturan har är av underordnad betydelse, men det är också skatteverkets uppfattning att kontantfakturorna ska ha en löpande obruten nummerserie! skall jag behöva skaffa ett bokföringsprogram till då eller?
det är ju klart att alla kvittenser inte kan komma i rad, eller har jag missuppfattat?
 Skrivet av:  Anki IP: 81.227.144.174



Svar: Hur slippa kassaregister 2010-01-08 20:15
"kontantfakturorna ska ha en löpande obruten nummerserie" betyder inte att kontantfakturorna ska ha en egen serie - kontantfakturor eller fakturor i allmänhet - fakturorna ska ha en löpande obruten nummerserie totalt sett. Man kan till och med ha flera obrutna serier t.ex om man har flera butiker eller om varje anställd har sin egen serie eller om man har något annat skäl för detta.

P.S. - Tänk vad många som köpt ett dyrt kassaregister helt i onödan.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 78.69.179.107




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
9 + 8 =