Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

bostadsrättsförening? 2009-11-05 13:23
En nybildad bostadsrättsförening får med jämna mellanrum leverantörsfakturor gällande byggandet av deras blivande hus, bostadsrättsförening.

Detta betalas med hjälp av ett byggnadskreditiv(2340) men vad konterar jag detta emot? Någon sa att det var pågående arbete eftersom byggande fortsätter över bokföringsårets slut. Tycker att det känns fel. Kan pågående nybyggnad vara något? Någon som vet detta. Är inte van vid bostadsrättsföreningar........

Mycket tacksam för svar:-)
 Skrivet av:  Elsa IP: 81.226.251.92



Svar: bostadsrättsförening? 2009-11-06 12:12
Hej, såvitt jag förstår, ska kreditivet bokföras i sin helhet som ett lån, alltså en tillgång. Varje gång du plockar ut pengar från kreditivet, minskar detta (tillgången) med samma belopp. Kreditivet för du upp under någon av tillgångskontona och motkonto blir då konton som du har på kostnadssidan för byggnation.

När kreditivet någon gång placeras och blir ett "riktigt" lån eller om medlemmarna betalar kreditivet ur egna fickor, flyttar du beloppet till skuldkonto långfristiga lån. Föreningen har väl kalenderår som underlag och då måste medlemmarna solidariskt ansvara för kostnaderna som ska klubbas av årsstämman och godkänna fördelningen.

När det gäller Bostadsförening, äger ofta medlemmarna sina lägenheter dock exklusive ytterdörr och ev. fönster, ventilation etc. Bi-utrymmen äger man tillsammans och betalar för dessa samt underhåll, med någon form av andelstal som kan relateras till resp.lägenhets kvm-yta.

Bostadsrättsföreningar är ofta anslutna till gemensamma föreningar typ HSB eller liknande. Jag föreslår att du kontaktar er aktuella förening för hjälp med ev. kurser eller litteratur på området. Det finns också lagar som reglerar BF och vilka man måste följa, dessutom ingår troligtvis din förening i en s.k. gemensamhetsanläggning bildad genom Lantmäteriet. Se lagen om Samfälligheter samt Anläggningslagen.

Är ni en stor BF, kan du ha nytta av UniBas avtalsfakturering, men som sagt försök och sätt dig in i vad som gäller via information. Värt att notera är också att en BF inte är någon ideell förening utan arvode ges till styrelse och kassören har en hel del jobb varför detta arvode bör vara hyfsat tilltaget 5-20 tkr om året före skatt och soc.

Lycka till!
 Skrivet av:  Åke IP: 85.228.151.2




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
8 + 3 =