Gå till unicell.se Ladda ner gratis demo Läs om UNI_BAS-standard 


   

Bokslut 2005-10-13 00:06
Hur går man till väga sedan då man i dec skall göra bokslut?
 Skrivet av:  Johan IP: 62.95.91.45



Svar: Bokslut 2005-10-13 09:26
I december gör Du ingenting!
Den 1:ste januari är det ett nytt år. Fortsätt bara att bokföra som om ingenting hänt. I våra program är det alltid verifikationsdatum som styr under vilket år en verifikation skall in. Om Du anger ett transaktionsdatum inom det nya året - då påverkas inte det gamla året.

Vi upplever det som att många har förfärligt bråttom med att göra bokslut. Bokslutsarbetet kan under inga omständigheter påbörjas förrän i januari. Det är ju först då man börjar skönja resultatet av det gångna året. Jag skriver "SKÖNJA" eftersom det fortfarande kan droppa in verifikationer som hör hemma i december. Om Du i januari (eller febuari ....) registrerar en verifikation med datum i december, då kommer den verifikationen automatiskt att räkans in under det gamla året.
Så småningom (kanske i februari/mars) är det dags att titta på avskrivningar och andra bokslutsposter som skall in under det gamla året. Ta gärna hjälp av en redovisningskonsult/revisor i detta skede. Det arvode som han skall ha betalar sig oftast genom att Du då inte betalar för mycket skatt (fel skatt).
När Du registrerat bokslutsposterna, först då, vet man det slutliga resultatet av verksamheten. Det är då dags för deklaration. Men, fortfarande gäller - ha inte så förtvivlat bråttom med att göra bokslut (- stänga "böckerna") i programmet. Fortsätt med att bokföra som om inget hade hänt. I värsta fall kanske skattemyndigheten kontaktar Dig och påpekar någon felaktighet. Om Du inte genomfört bokslut - dvs tryckt på knappen "Bokslut", då kan Du fortfarande registrera en korrigering i det gamla året och sedan lämna in korrekta uppgifter till skattemyndigheten.

Nåja - fram till sommaren är det kanske dags att trycka på "Bokslut". Efter det kommer Du inte längre kunna lägga in någon transaktion för gamla årets december. Nu är det dags att njuta i hängmattan.
 Skrivet av:  UNICELL AB IP: 81.235.248.7




Skriv gärna en kommentar.   
Namn:


E-post:


Ämne:


Meddelande:


Skriv svaret i rutan (kontrollfråga för att motverka spam):
3 + 1 =